Herdis Preil Damberg arbejder som Meteorolog og Kommunikationsmedarbejder ved DMI (Danmarks Meteorologiske Institut)

Hvilket universitet blev du uddannet fra og med hvilken grad?

Jeg tog en bachelor i fysik og meteorologi på KU og kom derefter ud på DMI, hvor der var et 9 måneders læreforløb. Her fik jeg indblik i de interne redskaber, vejrmodeller og meget andet ved DMI, og sidst sluttede jeg af med at gå føl oppe i vejrtjenesten, inden jeg blev sluppet løs som selvstændig meteorolog.

Jobbet som meteorolog har taget mig mange steder hen. På DMI i København har jeg både lavet vejrudsigter 24 timer frem for flytrafikken, og senere lavede jeg lange vejrudsigter globalt for den kommercielle skibsfart. Her var det tropiske cykloner og bedste rute over Stillehavet, som f.eks. var i fokus.

I mellemtiden har jeg været udstationeret i Grønland, hvor det både var den grønlandske flytrafik, vi servicerede, men også meget andet – som f.eks. folk der krydser indlandsisen eller Search and Rescues i det barske terræn og vejr.

Jeg har i perioder haft orlov og været på DR Vejret, hvilket har givet mig erfaring inden for kommunikation og smag for det. I dag sidder jeg i DMIs kommunikationsafdeling og trives med blandingen af faglighed inden for klima og vejr, samtidig med at jeg kan skrive de sjove historier og være med til at sørge for DMIs ansigt udadtil.

Beskriv venligst din nuværende stilling.

Jeg sidder meget med DMIs Sociale Medier og formidler om historier inden for alt fra DMIs data til nyheder om vejr og klima.

Hvordan bruger du dine kompetencer som fysiker eller ingeniør i dit arbejde?

Min naturvidenskabelige ballast fra studiet er afgjort vigtig for mig, når jeg skal sætte mig ind i kompleks forskning og yderligere skal koge det ned til et letforståeligt budskab.

Hvad fik dig til at gå efter en karriere i det offentlige?

Allerede som teenager var jeg vild med vejret, og læser man meteorologi, er DMI den mest nærliggende arbejdsplads at søge ind på. At DMI er offentlig var ikke afgørende for mit valg.

Hvad fik dig til at læse fysik eller ingeniørvidenskab til at starte med?

Min interesse for vejret tog mig den vej, og jeg syntes i gymnasiet at fysik var sjovt.


Hvilket råd vil du give til unge mennesker ( i særdeleshed til kvinder og minoriteter) som gerne vil følge en karriere i det offentlige?

På DMI har jeg oplevet en utrolig stor velvillighed i forhold til at videreudvikle deres meteorologer. Så vi er mange meteorologer, der har fået nye stillinger på DMI, og det gavner både DMI pga. den tværfaglighed, der følger med, samt medarbejderen, som får lov til at prøve sine andre talenter af. Så vil man godt arbejde inden for det offentlige, er der mange muligheder, og man skal sådan set ikke tænke over, hvorvidt man søger offentligt eller privat.